Wiadomości
Warsztaty kulinarne dla dorosłych
Dobiegła końca edycja warsztatów kulinarnych dla dorosłych. Trzy spotkania trwające dwie godziny każde, które składały się z części teoretycznej prowadzone przez dietetyka Mateusza Gawełczyka oraz z części praktycznej, czyli sztuka gotowania z Katarzyną Kopeć z firmy Cynamon. Spotkania odbywały się w ramach projektu „Akademia kulinarna” finansowanego z Funduszu Inicjatyw Obywatelskich.
W dzisiejszych czasach rośnie rola racjonalnego żywienia, ponieważ chcemy jeść smacznie i zdrowo. Jedzenie to przecież życiowa konieczność, ale jednocześnie przyjemność, styl życia, a także narzędzie „smakowania” świata i innych kultur. Gotowanie jest sztuką, a dzięki warsztatom kulinarnym mieliśmy możliwość poznać zdrowe nawyki żywieniowe. Podczas trwających wykładów na temat racjonalnego żywienia, zapoznaliśmy się z podstawowymi błędami oraz mitami związanymi z odżywianiem. Natomiast w części praktycznej rozwijaliśmy swoje możliwości kulinarne, ucząc się nowych, smacznych, a przede wszystkim zdrowych potraw bądź domowych słodkości. Na wczorajszych warsztatach uczestnicy przygotowywali odżywcze zamienniki słodyczy. Szybko i bez pieczenia powstała tarta z malinami jak również kubeczki czekoladowe, oraz pieczone batoniki owsiane.
Projekt koordynowała sołtys Siemoni – Ewelina Gajdzik, która zapewniła, że w kolejnym roku Rada Sołecka znów będzie starać się o środki na dofinansowanie zajęć zarówno dla dzieci jak i mieszkańców.
TARTA OWOCOWA Z KREMEM JAGLANO-KOKOSOWYM :
Na spód :
- 2 szklanki wiórków kokosowych
- szklanka orzechów ziemnych niesolonych i nie prażonych
- mus z jagód
- syrop z agawy dla tych co chcą słodką wersję
Na masę :
- 1 szklanka suchej kaszy jaglanej
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- syrop z agawy do słodkości
- 1 puszka mleka kokosowego pełnotłustego 400 g wstawiona na kilka godzin do lodówki
- świeże owoce sezonowe
Wykonanie :
Spód – orzechy i wiórki zmielić na małe okruszki np. mikserem, dodać mus i syrop oraz dokładnie wymieszać (powinna być konsystencja plastelinowa) formę do tarty z wyjmowanych dnem wylepić masą.
Masa – kaszę dokładnie przepłukać kilka razy wrzątkiem na sitku, ugotować w dwóch szklankach wody i wystudzić, do kaszy dodać wiórki i krem kokosowy (biała, stała część z puszki) wszystko dokładnie zmiksować i doprawić syropem do smaku, krem wyłożyć na spód, udekorować owocami i wstawić na kilka godzin do lodówki.
BATONY OWSIANE – JABŁKO Z CYNAMONEM :
Składniki :
- 1,5 szklanki płatków owsianych zwykłych
- 1 szklanka pestek słonecznika
- 1 szklanka suszonej żurawiny
- 80 g chipsów jabłkowych lub suszonych jabłek w plastrach
- 2 płaskie łyżeczki cynamonu
- 2 jabłka
- 1 banan
Wykonanie :
Jabłka pokroić na kawałki i razem z bananem zmiksować na mus, pestki słonecznika zmielić wraz z chipsami na drobne okruszki, do miski przełożyć wszystkie składniki, wyrabiać masę ręką do chwili aż płatki zmiękną, dno formy o wymiarach 25 x 20 wyłożyć papierem do pieczenia, włożyć masę i dokładnie ubić, piec w piekarniku w 180 stopniach przez 25 minut.
CZEKOLADOWE KUBECZKI Z MASŁEM ORZECHOWYM I DŻEMEM TRUSKAWKOWYM :
Składniki :
Masa czekoladowa :
- 2 czekolady
- 1 puszka pełnotłustego mleka kokosowego
- 3 łyżki dowolnego syropu smakowego
-1 łyżka cynamonu
Nadzienie :
- 6 łyżeczek dżemu truskawkowego
- 6 łyżeczek masła orzechowego
- 1 szklanka orzechów ziemnych niesolonych
Wykonanie :
Czekoladę łamiemy na kawałki i wraz z syropem, cynamonem i białą częścią mleka kokosowego rozpuszczamy na małym ogniu, papilotki do muf inek wkładamy w formę, wlewamy łyżeczkę masy, a następnie układamy łyżkę masła i dżem, a następnie 5 orzechów, całość przykrywamy ponownie łyżeczką masy czekoladowej, posypujemy orzechami, formę wstawiamy do zamrażalki, a następnie do lodówki
data: 2016-09-02